Παχυσαρκία
Η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ε.Ε. και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως (OECD 2019). Σχεδόν τα μισά αγόρια (41,4%) και το 33,8% των κοριτσιών 5-19 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (OECD 2019).
Μάθετε περισσότερα: (Κλικ και σου ανοίγει την παρακάτω σελίδα)
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με παράδοση στη Μεσογειακή Διατροφή, με υψηλής ποιότητας τρόφιμα και διατροφικό πολιτισμό, που στη διάρκεια των αιώνων αποτέλεσε παράγοντα ανάπτυξης και προαγωγής της υγείας.
Ωστόσο, στις μέρες μας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα παχυσαρκίας. Η στροφή σε μορφές διατροφής εντελώς διαφορετικές από τις κλασικές παραδοσιακές σε επίπεδο συστατικών, παρασκευής (μαγειρέματος), κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την κάθετη μείωση της φυσικής δραστηριότητας τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά αυξημένου βάρους και παιδικής παχυσαρκίας.
Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ένδειας το πρόβλημα οξύνεται, καθώς η πρόσβαση στην τροφή δεν γίνεται σε σταθερούς χρόνους και ποσότητες, ενώ η ποιότητα των διατροφικών επιλογών υποβαθμίζεται. Περίοδοι πείνας ακολουθούνται από περιόδους ύπαρξης τροφής -όχι αναγκαστικά υψηλής διατροφικής αξίας – και οδηγούν τα άτομα που είναι ήδη εκτεθειμένα στην επισιτιστική ανασφάλεια, στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής αμφιβόλου ποιότητας.
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αντιμετωπίζει το πρόβλημα ουσιαστικά, εισάγοντας στα σχολεία, αλλά και στην οικογένεια, υγιεινά διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λευκού γάλακτος, ψωμιού ολικής άλεσης κ.ά.
Για το σχολικό έτος 2022-2023:
- 4% των συμμετεχόντων γονέων/κηδεμόνων απάντησαν ότι το Πρόγραμμα είχε πολύ θετική επιρροή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών/τριών.
- 1% των συμμετεχόντων γονέων/κηδεμόνων απάντησαν ότι το Πρόγραμμα είχε πολύ θετική επιρροή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας.
H ΔΙΑΤΡΟΦΗ διαχειρίζεται το πρόβλημα με τρόπο ουσιαστικό. Εισάγει στα σχολεία, αλλά και στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λευκού γάλακτος, ψωμιού ολικής αλέσεως κ.α.:
- 92,2% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι το Πρόγραμμα είχε πολύ θετική επιρροή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών
- 90% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι το Πρόγραμμα είχε πολύ θετική επιρροή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των οικογενειών