23 Δεκεμβρίου, 2022

14 Νοεμβρίου 2015: Το Ινστιτούτο Prolepsis για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Παγκοσμίως, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι περίπου 9% μεταξύ ενηλίκων, ενώ σε ετήσια βάση σχεδόν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στο διαβήτη και τις επιπλοκές του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης θα αποτελέσει την 7η κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2030.

Περισσότερο από 90% των διαβητικών ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Η ινσουλίνη αποτελεί ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Οι κύριες αιτίες του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, υπερβολικό βάρος σώματος και ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα. Η υπεργλυκαιμία (ή η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα) είναι μια κοινή συνέπεια της ελλιπούς αντιμετώπισης της νόσου, και με την πάροδο του χρόνου δύναται να προκαλέσει σοβαρές οργανικές βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και άλλων επιπλοκών, όπως περιφερική νευροπάθεια, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση απλών προληπτικών μέτρων, όπως: η επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη όσο και για την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Διαβήτη, η ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγιεινή διατροφή είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Το Ινστιτούτο Prolepsis συμβάλλει στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, και κατ’ επέκταση στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, με δύο μεγάλα Προγράμματα και με δράσεις ευαισθητοποίησης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε Σχολεία, Οργανισμούς, φορείς και εταιρείες:

Το Πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν», που σχεδίασε και εκπόνησε το Ινστιτούτο Prolepsis και αφορά στην ανάπτυξη του περιεχομένου, την παραγωγή και την ευρεία διάχυση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί απευθύνονται (1) στον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, (2) στις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), (3) στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και (4) στους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας. Από το 2012, έχει διαθέσει συνολικά περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους με ειδικά διαμορφωμένο υλικό, που περιλαμβάνει στοχευμένα μηνύματα και συμβουλές, και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συμβάλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων. Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις διατροφικές ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, εισάγει στα σχολεία, αλλά και στην οικογένεια διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λευκού γάλακτος, ψωμιού ολικής αλέσεως κ.α.

Το Πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά με κύρια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Περισσότερες πληροφορίες στο http://diatrofi.prolepsis.gr.