23 Δεκεμβρίου, 2022

Φρούτα και λαχανικά άριστης ποιότητας καταναλώνουν οι μαθητές στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άριστη η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων που διανεμήθηκαν το σχολικό έτος 2013-14 σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά που διανεμήθηκαν όλη τη χρονιά στους μαθητές συνάδουν απόλυτα με την ανακοίνωση του Συστήματος Έγκαιρης Κοινοτικής Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), η οποία κατατάσσει τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σχετικά με την ασφάλεια και την καθαρότητά τους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διανεμήθηκαν 7.055.448 φρούτα και χιλιάδες συσκευασίες στικς λαχανικών. Σε καθημερινή βάση, μέλη του Ινστιτούτου Prolepsis και εθελοντές του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ  επέβλεπαν τη διαδικασία διανομής των φρούτων στα σχολεία (τα οποία είχαν επιμελώς καθαριστεί και απολυμανθεί υπό κατάλληλες συνθήκες), ενώ σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούσαν απροειδοποίητες επισκέψεις στις προμηθεύτριες εταιρίες προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες υγιεινής κατά την παραγωγή, συσκευασία και διανομή των προϊόντων.

Εκτός από τους καθημερινούς ελέγχους στο βάρος, τη γεύση και την εμφάνιση γίνονταν τακτικά τυχαίοι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε κρατικά και ιδιωτικά Συνεργαζόμενα Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων. Σε πολλαπλές αναλύσεις δειγμάτων από ελληνικά φρούτα (μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, πορτοκάλι) και λαχανικά (τομάτα, αγγούρι, καρότο) δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κανένα από τα δείγματα, με εξαίρεση μία περίπτωση που αποδείχτηκε ακίνδυνη και χωρίς να εγκυμονεί κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση. Αντίστοιχα, σε τυχαίες αναλύσεις στα λαχανικά (προέλευσης Κρήτης και Βοιωτίας) δεν προσδιορίστηκαν ανιχνεύσιμα επίπεδα βαρέων μετάλλων σε κανέναν προμηθευτή.

Τα αποτελέσματα που διενεργήθηκαν το σχολικό έτος 2013-14 στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Υπογραμμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει για τα παιδιά την πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ακολουθώντας τη σύσταση του ΠΟΥ, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ εξασφάλιζε καθημερινά το 40% των αναγκών των παιδιών σε φρούτα και λαχανικά.