23 Δεκεμβρίου, 2022

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής είναι εφικτός: Tο Ινστιτούτο Prolepsis στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής

 

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν πολλές παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη διατροφικών συστάσεων σε επίπεδο πληθυσμού και τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η αξιολόγηση και η χρήση των επιστημονικών δεδομένων για την ανάπτυξη αυτών των συστάσεων. Με κεντρικό άξονα το θέμα: «Διατροφικές συστάσεις: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της υγείας των Ελλήνων», η Κωνσταντίνα Ζώτα, Ειδικός Προαγωγής Υγείας και Συνδιευθύντρια Έρευνας και Επικεφαλής Εθνικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis παρουσίασε το Πρόγραμμα: Δημιουργία και ευρεία διάχυση γενικού και ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγών «Ευ Δια…Τροφήν».

Η παρουσίαση προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ τροφή για περαιτέρω συζήτηση έδωσε η αναφορά της κας Ζώτα σχετικά με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων προς περισσότερο ανθυγιεινές επιλογές, παράλληλα με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας κατά τα τελευταία χρόνια. Η ποιοτική υποβάθμιση των διατροφικών επιλογών έχει οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως αύξηση της παχυσαρκίας, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Το Ινστιτούτο Prolepsis έχει εκπονήσει σε συνεργασία με πολυμελή ομάδα επιστημόνων το πολυσχιδές έργο της δημιουργίας και ευρείας διάχυσης των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Το έργο αφορά στον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, τις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τους ηλικιωμένους.

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί δημιουργήθηκαν με στόχο τη συνεισφορά στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα: www.diatrofikoiodigoi.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στην ιστοσελίδα: http://www.fensberlin2015.org/

IMG 2421Berlin II