Για να μπει το 2021 στη ζωή μας γλυκά, ακολουθήστε τη συνταγή μας για μια νόστιμη και ταυτόχρονα υγιεινή βασιλόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης, καρύδια και σταφίδες!

Αλεύρι ολικής άλεσης: αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Καρύδια: προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στην καλή υγεία.

Σταφίδες: προσδίδουν όχι μόνο γλυκιά γεύση, αλλά και βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Αυγά: αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ιδιαίτερα σημαντικών για την ανάπτυξη των παιδιών.

Ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και αντιοξειδωτικά συστατικά, ευεργετικά για την υγεία.

Διακοσμείστε με αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα για ένα ακόμη πιο νόστιμο, γλυκό και θρεπτικό αποτέλεσμα. 

Συνταγή (για 1 στρογγυλό ταψί)

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 600γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 400γρ αλεύρι σίτου λευκό δυνατό
  • 2 κούπες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι σταφίδες
  •  3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (των 20γρ το καθένα)
  • 5 αυγά
  • 1 ποτήρι σπασμένα καρύδια
  •  2 κουταλάκια του γλυκού μίγμα από κανέλλα και γαρύφαλλο
  •  ½ ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ανάμικτο μαχλέπι/μαστίχα
  • Για το στόλισμα: τριμμένη μαύρη σοκολάτα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα


Εκτέλεση:

Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά (ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού και μέλι) και ανακατεύουμε σε μία ενιαία ζύμη. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και ψήνουμε στους 180oC για περίπου μία ώρα. Μόλις κρυώσει αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και τοποθετούμε από την κάτω πλευρά το φλουρί. Στολίζουμε με τριμμένη μαύρη σοκολάτα και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Καλή Χρονιά!!!