Αθήνα, 7 Απριλίου 2015 - Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό και ταυτόχρονα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 7 Απριλίου και επικεντρώνεται σε καίρια ζητήματα δημόσιας υγείας, είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια τροφίμων.

Η ασφάλεια τροφίμων είναι ένα από τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί επισταμένως το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, το οποίο εφέτος έκλεισε 25 χρόνια από το έτος ιδρύσεώς του. Τόσο το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ όσο και η ανάπτυξη και έκδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών στο πλαίσιο του έργου «Ευ.. Δια Τροφήν» προάγουν την υγιεινή  διατροφή, με στόχο μεταξύ άλλων την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από ζητήματα ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων.

Η διατροφή δεν αρκεί να είναι μόνο ποιοτική, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλής. Κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σημερινή ημέρα, όπως έχει εδραιωθεί από αρμόδιους φορείς και επισημαίνει και ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, είναι ότι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διανομής, από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι και τον τελικό καταναλωτή.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον καταναλωτή με τους βασικούς κανόνες ασφάλειας τροφίμων, που αφορούν στην αγορά, τη μεταφορά και την αποθήκευση, την καθαριότητα, την προετοιμασία, το μαγείρεμα και τη συντήρηση των τροφίμων είναι διαθέσιμες στο http://www.diatrofikoiodigoi.gr/files/PDF/ADULTS.pdf (Κεφάλαιο 17 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ).

- ### -

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1990  και κατέχει σημαντικό ρόλο στο χώρο της δημόσιας υγείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοβουλίες στους τομείς της ιατρικής έρευνας, της εργασιακής και περιβαλλοντικής υγείας, της προαγωγής υγείας, της εκπαίδευσης και του ανθρωπιστικού έργου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.prolepsis.gr.