Με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεπάρκειας στη σίτιση αλλά και να προάγει την υγιεινή διατροφή σε μαθητές, το Ινστιτούτο Prolepsis, με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε να σχεδιάζει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σχεδιάστηκε με όραμα να καλύψει έναν διττό στόχο: αφενός να παρέχει καθημερινά σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα και αφετέρου να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.
   
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στιγματισμού των μαθητών ή των οικογενειών που έχουν ανάγκη, το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρεται σε όλους τους μαθητές στα επιλεγμένα σχολεία, με σεβασμό στις έννοιες της ανωνυμίας, της διαφάνειας και της μη διάκρισης. Επιπλέον μελετήθηκαν διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής με διανομή γευμάτων στους μαθητές ή διατακτικών επιταγών για supermarket στους γονείς και μετά από στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων το Πρόγραμμα έλαβε τη μορφή που διατηρεί έως και σήμερα. 

Αρχικά, το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2012 σε 34 σχολεία και συνεχίστηκε για την επόμενη σχολική χρονιά σε 163 σχολεία. Λαμβάνοντας υπόψιν την επιτυχημένη εφαρμογή του Προγράμματος, τη θετική αποδοχή του από τους ωφελούμενους αλλά και τις αυξανόμενες αιτήσεις για συμμετοχή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαζί με τη σύμπραξη και άλλων δωρητών αποφάσισε τη συνέχιση χρηματοδότησης του Προγράμματος κατά τις σχολικές χρονιές 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 με στόχο τη διεύρυνσή του.

Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2018-2019 για όγδοο συνεχές σχολικό έτος με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, Χρυσός Δωρητής του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, υποστήριξε για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά την υλοποίηση του Προγράμματος. Επίσης, για πέμπτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα στήριξε το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Το Πρόγραμμα υποστηρίζουν επίσης το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Grace Foundation,  ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η εταιρεία ReaCapital Advisors, η Ελληνική Φαρμακευτική GENESIS Pharma, ο Οργανισμός “Ελληνική Πρωτοβουλία” Καναδά - The Hellenic Initiative Canada, ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), η Interamerican,  το ΠΛΑΙΣΙΟ, η Intracom Telecom, η BP Ελληνική ΑΕ Πετρελαιοειδών, η Star Bulk,  η Pfizer, η εταιρεία Nuevo, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση “World in Harmony”, ο οργανισμός “Ελληνική Πρωτοβουλία” - The Hellenic Initiative, η εταιρεία Roche (Hellas) Α.Ε., η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η LAMDA Development,η εταιρεία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ, η ΔΕΛΤΑ, το The Mall Athens, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η ασφαλιστική εταιρεία MetLife και η Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust.

Η Υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες", το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστό ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος, το Πρόγραμμα υποστηρίζεται και από άλλους φορείς μεταξύ των οποίων, η ETEM A.E., η Alpha Bank, η Εθνική Ασφαλιστική, η Crédit Agricole Lifeη, η  Σχολή Μωραΐτη,  ο Όμιλος ΈΛΑΣΤΡΟΝ, το It’s All Greek To Me Committee Comedy Gala, το Δημοτικό Κολλέγιο Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Πίστη, το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, η ΜΙΝΕΡΒΑ,  η Σχολή Μωραΐτη, ο Όμιλος ΈΛΑΣΤΡΟΝ, το It’s All Greek To Me Committee Comedy Galaη εταιρεία παραγωγής θεατρικών παραστάσεων A PRIORI, η Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία "Η Τέχνη της Ζωής", η εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη, οι εταιρείες ELPEN, AbbVie, καθώς και από δεκάδες μεμονωμένους πολίτες.