04/03/2021

4 Μαρτίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

 Η παχυσαρκία, και ιδιαίτερα η παιδική παχυσαρκία, έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) έχει κηρύξει την 4η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, με στόχο των ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις τους κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος.

Από την ίδρυσή του έως σήμερα, το Ινστιτούτο Prolepsis έχει θέσει ως προτεραιότητα τις αξίες της σωστής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής. Με παρεμβάσεις όπως η συγγραφή των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών και το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, συμβάλλει στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Ιδιαίτερα το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο βρίσκεται ακόμα και την περίοδο της πανδημίας δίπλα σε μαθητές που έχουν ανάγκη, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει εκτός από τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και του σωματικού βάρους των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτό.

Την περίοδο της πανδημίας, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Τα περιοριστικά μέτρα και η μη αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων εντείνουν τον καθιστικό τρόπο ζωής και την κατανάλωση πιο ανθυγιεινών τροφίμων. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η άμεση κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου.