08/02/2018

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ και τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μέγας Δωρητής του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, στηρίζει από το 2012 το μεγαλύτερο πρόγραμμα σχολικής σίτισης με αποκλειστικά υγιεινά γεύματα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενισχύοντας χιλιάδες παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η Μυρτώ Ξανθοπούλου, Senior Program Officer του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μιλάει για την πρωτοβουλία, τη σπουδαία προσφορά του ΙΣΝ στο Πρόγραμμα και την πολυετή συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis:

"Για έκτη συνεχή χρονιά, στηρίζουμε περήφανα το πρόγραμμα σίτισης σε σχολεία που υλοποιείται από την Prolepsis. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της στήριξης του στην ελληνική κοινωνία που πλήττεται έντονα από την κρίση στη χώρα μας. Η συνεργασία μας με την Prolepsis για την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού προγράμματος έχει υπάρξει υποδειγματική όλα τα χρόνια της κοινής μας πορείας. Ξεκινήσαμε στηρίζοντας με αποκλειστική δωρεά το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ και, εν συνεχεία, χτίσαμε μαζί με την Prolepsis έναν μηχανισμό matching funds που προσέλκυσε επιπλέον δωρητές, εδραιώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία του Προγράμματος σε ολοένα περισσότερα σχολεία σε όλη τη χώρα και πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η σπουδαιότητά του υπερβαίνει την αυταπόδεικτη - αυτή της προσφοράς ενός καθημερινού μικρογεύματος σε όλα τα παιδιά των σχολείων που συμμετέχουν. Εξίσου σημαντικό, μέσω του Προγράμματος οι μαθητές και κατ’ επέκταση οι γονείς εκπαιδεύονται σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δημιουργώντας έτσι και μία παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ επιπλέον, με τον συμμετοχικό τρόπο και τον σεβασμό προς κάθε μαθητή με τον οποίο εκτελείται στην πράξη το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ενισχύεται η μεταξύ των συμμαθητών αλληλεγγύη.

Τα πρώτα χρόνια, στηρίξαμε με αποκλειστική δωρεά το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Από το 2015 και μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την Prolepsis, συνεχίζουμε μεν να στηρίζουμε το πρόγραμμα με δωρεά μας, πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αλλά, επιπλέον, θέλοντας να του δώσουμε μία περαιτέρω εξωστρέφεια - τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και γνωστοποίησης του προβλήματος της επισιτιστικής ανασφάλειας των παιδιών, ενεργοποιήσαμε τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds). Μέσω των matching funds, το ΙΣΝ παρέχει δωρεά ίσης αξίας για κάθε ποσό που συγκεντρώνεται από άλλους δωρητές για τους σκοπούς του Προγράμματος, διπλασιάζοντας έτσι το αρχικό ποσό. Η μέθοδος αυτή έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς συνέβαλε στο να λάβουν στήριξη περισσότεροι μαθητές και επομένως να ωφεληθούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, λόγω του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, περισσότερες οικογένειες."

Μυρτώ Ξανθοπούλου, Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος