14/07/2017

Ο Τάκης Φύσσας τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού απαντάει στις ερωτήσεις των μαθητών

Αγαπημένοι Έλληνες αθλητές συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ και απάντησαν στις ερωτήσεις που συγκέντρωσαν οι μαθητές. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους μαθητές και την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Φύσσα για τη συμμετοχή του. 

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη:

 

Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε περισσότερη ενέργεια;

Εξαρτάται από τα γενικά χαρακτηριστικά, την φυσική μας κατάσταση και τυχόν συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις/προβλήματα.
Σε γενικά πλαίσια, καλό είναι να καταναλώνουμε γεύματα τα οποία μας παρέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών σε μικρότερο όγκο, δίνοντας έτσι το χώρο και τον χρόνο στον οργανισμό μας να μεταβολίσει και να χρησιμοποιήσει επαρκώς αυτά που του παρέχουμε.
Συγκεκριμένα, συνδιάζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ή ψάρι (πηγές πρωτεΐνης) με φρούτα ή λαχανικά (πηγές υδατανθράκων) και καρπούς ή έλαια αυτών (πηγές λίπους) σε κάθε γεύμα, ενώ ταυτόχρονα επιλέγουμε τα τρόφιμα εκείνα τα οποία είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Η ενέργεια παρέχεται στον οργανισμό μετά από οποιαδήποτε κατανάλωση τροφής, η αίσθηση ωστόσο της ενεργειακής πληρότηταςέγκειται στην ποιότητα και την ποσότητα αυτής.


Υπάρχει κάποιο φαγητό/γλυκό που επιθυμούσατε περισσότερο και δεν μπορούσατε να το απολαύσετε συχνά όσο ήσασταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

Ναι, υπήρχαν οι πατάτες τηγανητές από τα φαγητά που δεν θα μπορούσα να απολαύσω όσο ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, καθώς και άλλα τηγανητά φαγητά. Από γλυκά αυτή ήταν η σοκολάτα, όμως αργότερα κατάλαβα ότι δεν θα έβλαπτε αν την είχα πιο πολύ στην διατροφική μου ζωή. Εκείνα τα χρόνια μας περνούσαν μηνύματα ότι "απαγορεύεται" η σοκολάτα και αυτό δεν ήταν το σωστό.

Δίνετε διατροφικές συμβουλες στους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού; Πόσο εύκολο είναι να τις ακολουθήσουν;

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης την οποία λαμβάνουν τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα μας, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το να κατανοήσουν τις γενικότερες απαιτήσεις του αθλήματος ή και τις προδιαγραφές στις οποίες ο αθλητής καλείται να ανταποκριθεί ώστε να γίνει ένα ικανό μέλος της αλυσίδας και να επιτευχθούν οι ομαδικοί στόχοι.
Εδώ εντάσσεται και το κομμάτι της διατροφικής αξιολόγησης και υποστήριξης μέσω του οποίου προσπαθούμε να μυήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους σε ένα τρόπο ζωής που ανταποκρίνεται στις οργανικές τους απαιτήσεις ως ποδοσφαιριστές, αλλά και αποστασιοποιείται από κάποια λανθασμένα ή μη λειτουργικά σύγχρονα διατροφικά πρότυπα τα οποία και συσχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας στην παρούσα ή μελλοντική τους ηλικιακή ομάδα.
Όσο τα άτομα μπαίνουν στη διαδικασία της βελτίωσης και αναπροσαρμογής των διατροφικών τους συνηθειών, τόσο περισσότερο βλέπουν και τα αποτελέσματα να επηρεάζουν τη φυσική τους κατάσταση και την αποδοτικότητά τους στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να κάνουν τη διαδικασία όλο και πιο εύκολη για τους ίδιους.
Το μόνο στοιχείο που πιθανώς επηρεάζει αρνητικά είναι η έλλειψη κινητοποίησης και η αδυναμία τοποθέτησης προτεραιοτήτων στους ατομικούς και ομαδικούς στόχους του αθλητή, κάτι το οποίο καλούμαστε να δουλέψουμε όλοι, σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο.