18/07/2017

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης απαντάει στις ερωτήσεις των μαθητών

Αγαπημένοι Έλληνες αθλητές συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ και απάντησαν στις ερωτήσεις που συγκέντρωσαν οι μαθητές. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους μαθητές και την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας. Ευχαριστούμε θερμά τον Γιούρκα Σεϊταρίδη για τη συμμετοχή του. 

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη


Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες γενικές διατροφικές συμβουλές για να ανεβάσουμε την αθλητική μας επίδοση; 

Ο αθλητής είναι απαραίτητο να καταναλώνει επαρκή ενέργεια από τη διατροφή του, ώστε να αυξάνει τα οφέλη της προπόνησης και να διατηρεί το σωματικό του βάρος, εφόσον αυτό και τα επίπεδα λιπώδους και άλιπης μάζας είναι στα σωστά επίπεδα για το είδος του αθλήματος του.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

  • υδατάνθρακες που είναι το καλύτερο καύσιμο για τους μύες
  • πρωτεΐνη, απαραίτητο συστατικό για την αύξηση και διόρθωση των μυών
  • πρόσληψη λίπους που κυμαίνεται στο 20-35% του συνόλου της ενεργειακής πρόσληψης
  • επαρκής πρόσληψη νερού για καλή ενυδάτωση του αθλητή
  • φρούτα, ξηροί καρποί και λαχανικά είναι επίσης απαραίτητα τρόφιμα για την βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης

Κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν χρειάζεται να καταναλωθεί αν ο αθλητής έχει μια φυσιολογική διατροφή. Συμπληρώματα μπορεί να απαιτούνται σε περίπτωση που ο αθλητής δε λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, είτε αναρρώνει από τραυματισμό, είτε έχει διαγνωσθεί κάποια έλλειψη θρεπτικού συστατικού.


Επηρεάζει το αλκοόλ και το κάπνισμα τη σωματική δραστηριότητα στις προπονήσεις και τους αγώνες;

Το κάπνισμα και το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον του αθλητή ο οποίος προσπαθεί για την μέγιστη απόδοση της αθλητικής του δραστηριότητας. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να μειώσουν την απόδοση του αθλητή με επιβαρυντικές συνέπειες για εκείνον στις προπονήσεις και στους αγώνες του.


Με τι συχνότητα γυμνάζεστε;

Όσο έκανα πρωταθλητισμό γυμναζόμουν καθημερινά, ακόμα και δύο με τρείς φορές την ημέρα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αθλήματός μου. Τώρα που προπονούμαι για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας μου, προσπαθώ να γυμνάζομαι 5-6 φορές την εβδομάδα. Για έναν μέσο ασκούμενο 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για την διατήρηση της φυσικής του κατάστασης, ενώ στις περιπτώσεις των αθλητών και του πρωταθλητισμού, οι προπονήσεις και η συχνότητα των προπονήσεων είναι εξατομικευμένες για κάθε αθλητή και το είδος του αθλήματος του.