14/11/2016

14 Νοεμβρίου 2016: "Τα μάτια στον Διαβήτη"

"Τα μάτια στον Διαβήτη" είναι το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο. Tο Ινστιτούτο Prolepsis επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, συμβάλλει στη διάδοση της σημασίας του και στην πρόληψή του, μέσα από τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς και το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Παγκοσμίως, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι περίπου 9% μεταξύ ενηλίκων, ενώ σε ετήσια βάση σχεδόν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στο διαβήτη και τις επιπλοκές του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης θα αποτελέσει την 7η κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2030.

Περισσότερο από 90% των διαβητικών ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Η ινσουλίνη αποτελεί ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Οι κύριες αιτίες του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, υπερβολικό βάρος σώματος και ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα. Η υπεργλυκαιμία (ή η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα) είναι μια κοινή συνέπεια της ελλιπούς αντιμετώπισης της νόσου, και με την πάροδο του χρόνου δύναται να προκαλέσει σοβαρές οργανικές βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και άλλων επιπλοκών, όπως περιφερική νευροπάθεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και επιπλοκές που προκαλεί η νόσος στην όραση των ασθενών, όπως π.χ. η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Συγκεκριμένα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί συχνή αιτία απώλειας της οξύτητας της όρασης και τύφλωσης διαβητικών ασθενών. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη διάρκεια και τον ελλιπή έλεγχο της διαβητικής νόσου, καθώς και την παρουσία άλλων υποκείμενων νοσημάτων, όπως π.χ. η υπέρταση ή/και η υπερχοληστεριναιμία.

Η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να προληφθεί με την υιοθέτηση απλών προληπτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμβάλλει στην προώθηση των παραπάνω προληπτικών δράσεων και ως εκ τούτου και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 με την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης, καθώς και μέσα από ποικίλες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και προαγωγής της υγείας στα σχολεία, άλλους οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Οι κύριες σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν» και το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Το Πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν», που σχεδίασε και εκπόνησε το Ινστιτούτο Prolepsis αφορά στην ανάπτυξη του περιεχομένου, την παραγωγή και την ευρεία διάχυση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί απευθύνονται (1) στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή τους υγιείς ενήλικες, 18-65 ετών (2) στις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, και εμμηνόπαυση), (3) στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και (4) στους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Από τους σημαντικότερους παράγοντες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην εξέλιξη του διαβήτη είναι και οι ανισότητες στην υγεία, οι οποίες πλήττουν κυρίως τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Prolepsis συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, έχοντας διαθέσει περισσότερα από 12,8 εκατομμύρια υγιεινά γεύματα σε 530 περίπου σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους με ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα, συμβάλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων. Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις διατροφικές ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, διευκολύνει και ενισχύει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε μαθητές και τις οικογένειες τους.