14/10/2022

Άρθρο στο Βήμα: Η παιδική φτώχεια ξανά προ των πυλών

Άρθρο της Ιφιγένειας Βιρβικάκη για την πρωτοφανή αύξηση των αιτήσεων από τα σχολεία για να εισαχθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Πρωτοφανής αύξηση των αιτήσεων από σχολεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis

1.922 διευθυντές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στα οποία φοιτούν περίπου 175.000 μαθητές έχουν κάνει εφέτος αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis. Η πρωτοφανής αύξηση (πέρυσι εντάχθηκαν 708 σχολεία) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα.

 

Με αυτό το δεδομένο, παράλληλα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στις υπηρεσίες μεταφοράς που έχουν εκτοξεύσει το κόστος του γεύματος που προσφέρεται στους μαθητές μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, το Ινστιτούτο Prolepsis απευθύνει έκκληση για βοήθεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

2022 Oct Diatrofi Vima

 

Αύξηση έως και 725%!

Αν μελετήσει κανείς τα εφετινά και τα περυσινά αναλυτικά στοιχεία, θα διαπιστώσει συγκλονιστικές μεταβολές που φτάνουν μέχρι και σε αύξηση 725% στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου (από 8 σχολεία που έκαναν αίτηση το 2021-2022 έφτασαν εφέτος τα 66!) και 546% στη Δυτική Μακεδονία (από 13 σχολεία το 2021-2022 εφέτος έκαναν αίτηση 84) ή 443% στα Ιόνια Νησιά (τα 7 σχολεία που έκαναν αίτηση πέρυσι έγιναν 38). Η μικρότερη αύξηση (59%) παρατηρείται στη Στερεά Ελλάδα, γεγονός όμως που εξηγείται από το ότι η Περιφέρεια αυτή συμμετέχει στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ από το 2015-2016. Ενδεικτικά με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς έως σήμερα έχουν διατεθεί 1.623.368 γεύματα. Ο Δήμος Κυνουρίας συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα για κάποια έτη (2016-2019) χρηματοδοτώντας 138.746 γεύματα.

«Περίπου 2.000 σχολεία ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και πρακτικά, με τις δυνατότητες που έχουμε, με βάση τα χρήματα που μπορούμε να εισπράξουμε από πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν είτε από εταιρείες, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες, εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη κινητοποίηση ή αν δραστηριοποιηθεί κάποια περιφέρεια ή δήμος – κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Προς το παρόν έχουμε βεβαιότητα ότι θα κινητοποιηθεί και πάλι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία βοηθά από το 2015» λέει η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Η κυρία Λινού επισημαίνει ότι εκτός από την αυξημένη ζήτηση αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των ανεβασμένων τιμών (δεν υπάρχει τρόφιμο από αυτά που χρησιμοποιούν στα γεύματα που να μην έχει ανέβει η τιμή του τουλάχιστον 40% – σε πολλά η αύξηση φτάνει το 70% ή το 100%) αλλά και του κόστους μεταφοράς (καθώς για λόγους καλύτερης τιμής αλλά και δυνατότητας ελέγχου των τροφίμων τα προμηθεύονται κεντρικά).

Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Τα στοιχεία της Eurostat για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέσα στο 2021 αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που είναι στο όριο της φτώχειας» λέει η κυρία Λινού. «Είναι στο ίδιο ποσοστό που ήταν το 2011, στην οικονομική κρίση. Ο αριθμός είχε σημειώσει μείωση από το 2015 μέχρι το 2019-2020, αλλά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε δραματικά – και δεν ξέρουμε ακόμα τι γίνεται εφέτος. Νιώθουμε αγωνία για τα περισσότερα από τα 500.000 παιδιά στην Ελλάδα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την παιδική πείνα».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.