09/02/2023

9.135 θρεπτικά και υγιεινά γεύματα τον Ιανουάριο σε σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με επιτυχία συνεχίζεται η υλοποίηση του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία μεταξύ της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και του Ινστιτούτου Prolepsis.

Κατά τον μήνα Ιανουάριο διατέθηκαν μέσω του Προγράμματος 9.135 θρεπτικά και υγιεινά γεύματα σε 769 μαθητές 23 σχολείων (21 Νηπιαγωγεία και 2 ΕΕΕΕΚ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) στις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. 

Ο αριθμός των μαθητών που θα ωφεληθούν από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αναμένεται να αυξηθεί κατά 59 μαθητές επιπλέον, καθώς θα προστεθεί ένα ακόμα σχολείο.

Τα γεύματα που λαμβάνουν οι μαθητές περιλαμβάνουν ενδεικτικά αρτοσκευάσματα  ή σάντουιτς, φρέσκα φρούτα και 2-3 φορές την εβδομάδα λευκό γάλα ή γιαούρτι. Τα διαιτολόγια σχεδιάζονται έτσι ώστε να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών και να διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των μαθητών. Όλα τα γεύματα παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο/έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, δεν περιέχουν καθόλου trans λιπαρά, ενώ έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητά σε αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.

Τα γεύματα διατίθενται κατά το πρώτο διάλειμμα. Η κατανάλωση αυτού του θρεπτικού γεύματος στο ξεκίνημα της σχολικής μέρας βοηθάει στη συγκέντρωση των μαθητών στην τάξη, καθώς και στη συνολική παρουσία τους στο σχολείο.

Με το συγκεκριμένο έργο η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει έμπρακτα εκατοντάδες μαθητές και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα προάγει τη δημόσια υγεία και την υγιεινή διατροφή. Η παροχή υγιεινής σίτισης 929 μαθητών από 35 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  έως το τέλος της σχολικής χρονιάς αποτελεί σημαντική βοήθεια σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012. Μέσα από την καθημερινή και υγιεινή σίτιση στηρίζει μαθητές δημοσίων σχολείων, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της παχυσαρκίας. 

Τα γεύματα που έλαβαν ενδεικτικά  οι μαθητές σε σχολεία Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου:

photo 1

photo 2