27/07/2020

Ολοκληρώθηκε η 9η χρονιά του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία ευπαθών περιοχών - Δίπλα στους μαθητές και την περίοδο της πανδημίας

Ολοκληρώθηκε για ένατη συνεχομένη σχολική χρονιά το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε 76 σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας. Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Prolepsis προσφέροντας κάθε μέρα υγιεινά γεύματα σε 5.109 μαθητές σε περιοχές στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, τη Θράκη (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη), καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα). Συνολικά διατέθηκαν 316.528 υγιεινά γεύματα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν: 119.126 συσκευασίες γάλακτος, 65.556 συσκευασίες γιαουρτιού, 316.528 φρούτα και 316.528 σάντουιτς, πίτες ή άλλα αρτοσκευάσματα.

Την περίοδο της αναστολής των μαθημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis κινήθηκε άμεσα για να υποστηρίξει αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Από την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων έως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς προσφέρθηκαν επιπλέον 12.905 ειδικά σχεδιασμένα πακέτα τροφίμων, τα οποία κάλυπταν ένα υγιεινό και πλήρες δεκατιανό για τον κάθε μαθητή για 15 ημέρες.

Είναι δεδομένο ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα αυξήσουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού για χιλιάδες οικογένειες. Βασικός στόχος για τη νέα σχολική χρονιά είναι η εφαρμογή της ασφαλέστερης μεθόδου για την παρασκευή και διάθεση υγιεινών γευμάτων στα παιδιά και η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη της ανάγκης για σίτιση.

«H ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis αντιμετώπισε τις νέες προκλήσεις που επέβαλε η πανδημία με επιτυχία, καταφέρνοντας να φτάσουμε δίπλα στα παιδιά με τα ειδικά πακέτα τροφίμων που σχεδιάσαμε. Η αγωνία όμως, για τον αριθμό των σχολείων που θα μπορέσουμε να καλύψουμε τον Σεπτέμβριο είναι πολύ μεγάλη. Η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας το τελευταίο εξάμηνο προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε χιλιάδες γονείς. Φέτος, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε την καθημερινή σίτιση σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Καλούμε την πολιτεία, τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ιδρύματα, τις εταιρείες και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια», αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος. Στη Στερεά Ελλάδα, το Πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το έργο ενίσχυσαν το σχολικό έτος 2019-2020 συνάνθρωποι μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οργανισμοί, εταιρείες και ιδρύματα:
ΑΒ Βασιλόπουλος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Envolve Entrepreneurship, MYTILINEOS, GENESIS Pharma, “Ελληνική Πρωτοβουλία” Καναδά - The Hellenic Initiative Canada, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, SouthBridge Europe Mezzanine, ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), BP Ελληνική ΑΕ Πετρελαιοειδών, Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, NUEVO Α.Ε., Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, ALPHA BANK, Crédit Agricole Life, Μύλοι Λούλη-Μύλοι Αγίου Γεωργίου, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., Σύλλογος Γονέων Δημοτικού σχολείου Κολλεγίου Ψυχικού, Βρεφονηπιακός, παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο PLAYLAND.