23 Δεκεμβρίου, 2022

Το Ινστιτούτο Prolepsis για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015

Όπως τονίζεται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους, και τον αντίστοιχο Οδηγό για τις Γυναίκες (με ειδική αναφορά στη γαλουχία) ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον φυσικό και ιδανικότερο τρόπο διατροφής του βρέφους. Εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία και υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του.

Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων με την αποφυγή αγοράς ξένου γάλακτος και εξοπλισμού τεχνητής διατροφής (π.χ. μπιμπερό, πιπίλες, αποστειρωτές). Επίσης, προφυλάσσει από ασθένειες και επομένως από τη σωματική, ψυχική και οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τις επισκέψεις στον γιατρό και την πιθανή νοσηλεία σε νοσοκομείο, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή αγοράς και χρήσης φαρμάκων.

Το Ινστιτούτο Prolepsis, συμφωνεί σε απόλυτο βαθμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF στο ζήτημα του μητρικού θηλασμού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003), ο ΠΟΥ και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Η σύσταση αυτή ισχύει τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Η Σύσταση διατυπώνεται ως εξής:

«Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Μετά την περίοδο αυτή, και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται με ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο.»

    http://www.who.int/nutrition/topics/infantfeeding_recommendation/en/

Σε σχετική μελέτη αναφέρεται ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός από την πρώτη ώρα της γέννησης μέχρι τον έκτο μήνα, και η συνέχιση του έως τα δύο χρόνια, θα μπορούσε να σώσει 800.000 ζωές τον χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Φέτος, η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) γιορτάζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015 έχοντας ως κεντρικό σύνθημα: «Θηλασμός και εργασία – Ας το κάνουμε να πετύχει!» και απευθύνει κάλεσμα για μία συντονισμένη δράση διεθνώς με σκοπό την υποστήριξη των γυναικών που συνδυάζουν τον θηλασμό με την εργασία.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό (Σημασία, Οφέλη, Πρακτικές συμβουλές) είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους:

1. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους:

    http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?page=diatrofikoi-odigoi-paidia

2. Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες:

    http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?Page=diatrofikoi-odigoi-gynaikes

Η WABA για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015:

    http://www.worldbreastfeedingweek.org/index.shtml

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον μητρικό θηλασμό:

    http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/en/

Στόχος των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Επιπλέον, οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί δίνουν έμφαση σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα και αποτελούν ένα πολύτιμο και εύχρηστο εγχειρίδιο για όλους τους αναγνώστες.

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr