Ανακοίνωση σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με βάση τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC, Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με την έκθεση, τα επεξεργασμένα κρέατα χαρακτηρίζονται, με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο και ταξινομούνται στην κορυφή της κλίμακας (Ομάδα 1) επικινδυνότητας της IARC.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι όπως τονίζει στην ανακοίνωση του, ο IARC για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνεται καθημερινά, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί και για πολλές άλλες μορφές καρκίνου.

Ήδη το Ινστιτούτο Prolepsis από την έκδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών είχε συστήσει να αποφεύγεται ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες. Μόνο για τους ενήλικες, και εφόσον επιθυμούν να καταναλώσουν επεξεργασμένο κρέας, συνιστάται η κατανάλωσή του να μην ξεπερνά τα 20-30 γραμμάρια την εβδομάδα, π.χ. 1 φέτα επεξεργασμένου κρέατος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Διευθυντή του IARC, δεδομένου ότι παγκοσμίως τεράστιος αριθμός ανθρώπων καταναλώνει επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, το θέμα είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ., νιτρώδες νάτριο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ., ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, προσούτο, παστουρμάς, σουτζούκι, σύγλινο, απάκι, λουκάνικα), καθώς επίσης και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ., μπιφτέκια, κεμπάπ, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κ.ά.).

Υπογραμμίζεται ότι τα γεύματα που παρασκευάζονται και διανέμονται στους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ δεν περιέχουν κανένα είδος επεξεργασμένου κρέατος. Σχεδιάζονται βάσει υγιεινών επιλογών και πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Περισσότερες πληροφορίες για τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ και την άριστη ποιότητά τους, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/1H6Azjz

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr

Η ανακοίνωση του IARC:

http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf και http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf.