Η παχυσαρκία, έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2014, περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.

Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης το πρόβλημα της παχυσαρκίας οξύνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η πρόσβαση σε τροφή δεν γίνεται σε σταθερούς χρόνους και ποσότητες, ενώ η ποιότητα των διατροφικών επιλογών υποβαθμίζεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει το φαινόμενο της παχυσαρκίας, ως ένα πρόβλημα απροκάλυπτα ορατό, το οποίο μαστίζει τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή. Επίσης, τονίζει ότι αν δεν ληφθεί άμεση δράση, εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν τα επόμενα χρόνια από μία σειρά σοβαρών διαταραχών στην υγεία τους.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της παιδικής παχυσαρκίας με δύο μεγάλα Προγράμματα και με δράσεις ευαισθητοποίησης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε Σχολεία, Οργανισμούς, φορείς και εταιρείες:

Το Πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν», που σχεδίασε και εκπόνησε το Ινστιτούτο Prolepsis και αφορά στην ανάπτυξη του περιεχομένου, την παραγωγή και την ευρεία διάχυση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί απευθύνονται (1) στον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, (2) στις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), (3) στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και (4) στους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας. Από το 2012, έχει διαθέσει συνολικά περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους με ειδικά διαμορφωμένο υλικό, που περιλαμβάνει στοχευμένα μηνύματα και συμβουλές, και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συμβάλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων. Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις διατροφικές ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, εισάγει στα σχολεία, αλλά και στην οικογένεια διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λευκού γάλακτος, ψωμιού ολικής αλέσεως κ.α.

Το Πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά με κύρια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερες πληροφορίες στο http://diatrofi.prolepsis.gr.