Το Ινστιτούτο Prolepsis με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού τονίζει την ανάγκη διασφάλισης της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων των παιδιών και υπερασπίζεται το δικαίωμα τους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης που να επιτρέπει την ολοκληρωμένη και πλήρη σωματική ανάπτυξη, και την απρόσκοπτη πνευματική πρόοδο των μαθητών, την πρόσβαση τους σε υγιεινή και θρεπτική τροφή, καθώς και την ηθική και κοινωνική τους ανάπτυξη μέσα από την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και την προώθηση της ευημερίας των παιδιών σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ειδικότερα, μέσα από το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ αλλά και μέσω των συνεχιζόμενων ενεργειών συνηγορίας συμβάλλει στην καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Ως μέλος του Δικτύου Eurochild, υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Επενδύοντας στα παιδιά - Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας». Σε αυτό το πλαίσιο έχει πραγματοποιήσει έκκληση στους Έλληνες ευρωβουλευτές να υπογράψουν τη Γραπτή Δήλωση Επενδύοντας στα Παιδιά 42/2015 - Written Declaration on Investing in Children. Παράλληλα, τους ενημερώνει για την ανάγκη στήριξης και επέκτασης του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται για 5η συνεχή σχολική χρονιά, συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση χιλιάδων παιδιών και οικογενειών στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πείνας, επισιτιστικής ανασφάλειας και ταυτόχρονα τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 2012, με κύρια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μέγα Δωρητή του Προγράμματος, έχουν προσφερθεί δωρεάν περισσότερα από 11.000.000 υγιεινά γεύματα σε 76.000 μαθητές δημόσιων σχολείων που βρίσκονται σε κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες περιοχές όλης της χώρας.

Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανάγκης για σίτιση που παρουσιάζεται τη φετινή σχολική χρονιά το Ινστιτούτο Prolepsis έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων σχολείων στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή σχολική χρονιά οι αιτήσεις σχολείων προς ένταξη στο Πρόγραμμα έχουν φτάσει τις 2050 με 258.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Η καθημερινή πρόσβαση σε επαρκή και υγιεινή τροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη της παιδικής φτώχειας. Η επισιτιστική ανασφάλεια και η πείνα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία των παιδιών, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση. Για αυτόν τον λόγο γίνεται έκκληση σε οργανισμούς, εταιρείες, δημόσιους φορείς, αλλά και σε κάθε πολίτη να αγκαλιάσουν την προσπάθεια του Ινστιτούτου Prolepsis για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. Να μπορέσουν τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους.