Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, εορτάζεται στις 7 Απριλίου και κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Φέτος είναι αφιερωμένη στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Παγκοσμίως, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι περίπου 9% μεταξύ ενηλίκων, ενώ σε ετήσια βάση σχεδόν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται στο διαβήτη και τις επιπλοκές του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο διαβήτης θα αποτελέσει την 7η κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2030. Περισσότερο από 90% των διαβητικών ασθενών έχουν διαβήτη τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης), ο οποίος χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης και μειωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Η ινσουλίνη αποτελεί ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Μεταξύ των κυριότερων αιτιών του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνονται οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η παχυσαρκία και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα. Η υπεργλυκαιμία (αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα) είναι μια συνήθης συνέπεια της ελλιπούς αντιμετώπισης της νόσου και με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές οργανικές βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και άλλων επιπλοκών, όπως π.χ. περιφερική νευροπάθεια, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να προληφθεί με την υιοθέτηση απλών προληπτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμβάλλει στην προώθηση των παραπάνω προληπτικών δράσεων και ως εκ τούτου και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 με την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης, καθώς και μέσα από ποικίλες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και προαγωγής της υγείας στα σχολεία, άλλους οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Οι κύριες σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν» και το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Το Πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν», που σχεδίασε και εκπόνησε το Ινστιτούτο Prolepsis αφορά στην ανάπτυξη του περιεχομένου, την παραγωγή και την ευρεία διάχυση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί απευθύνονται (1) στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή τους υγιείς ενήλικες, 18-65 ετών (2) στις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, και εμμηνόπαυση), (3) στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και (4) στους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Από τους σημαντικότερους παράγοντες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην εξέλιξη του διαβήτη είναι και οι ανισότητες στην υγεία, οι οποίες πλήττουν κυρίως τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Prolepsis συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, έχοντας διαθέσει περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια υγιεινά γεύματα σε 480 περίπου σχολεία και 80.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους με ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα, συμβάλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων. Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις διατροφικές ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, διευκολύνει και ενισχύει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε μαθητές και τις οικογένειες τους.

Το Πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά με Μέγα Δωρητή το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Περισσότερες πληροφορίες στο http://diatrofi.prolepsis.gr.

Εκτός των βασικών προγραμμάτων παρέμβασης, το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2015-2016, με ένα πρωτότυπο εργαστήριο που συνδυάζει τη διατροφή με τις τέχνες. Το πρόγραμμα «Οι νότες τρέφονται σωστά» σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Στέγη με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την υγιεινή διατροφή και την κινητοποίησή τους, ώστε να βελτιώσουν τις διατροφικές τους επιλογές και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.sgt.gr/gre/SPG1333/