Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετείχε στο ετήσιο Συνέδριο του δικτύου Eurochild που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 270 εκπρόσωποι από 34 χώρες. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτές, οργανώσεις νέων, καθώς και η κοινωνία των πολιτών συζήτησαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, πολιτικές καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Αφροδίτη Βελουδάκη, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου και η Κωνσταντίνα Ζώτα, Ειδικός Προαγωγής Υγείας και Συνδιευθύντρια Έρευνας και Επικεφαλής Εθνικών Προγραμμάτων παρουσίασαν σε ειδικό workshop, με τίτλο: "School based food aid programs – An investment in children’s future", το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ως καλή πρακτική - παρέμβαση για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την προαγωγή της υγείας των παιδιών. Η παρουσίαση προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας τον ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Προγράμματος.

Στο τέλος του Συνεδρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη “Doers should start speaking; Speakers should start doing!”. Το κείμενο συντάχθηκε από ομάδα νέων, με τη συμβολή του δικτύου Eurochild, αξιοποιώντας τις πληροφορίες και τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Η διακήρυξη απευθύνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μεμονωμένους πολίτες να επενδύσουν στα παιδιά με τους εξής τρόπους:

• Συμμετοχή των παιδιών και των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η συμμετοχική δράση να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και στις υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ.

• Παρακολούθηση και αναφορά σχετικά με το πώς δαπανώνται οι δημόσιοι πόροι που προορίζονται για τα παιδιά, και συμμετοχή των παιδιών στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού.

• Ενίσχυση της κατάρτισης για τα δικαιώματα των παιδιών και δημιουργία ειδικού διαβατηρίου δικαιωμάτων, το οποίο θα ενημερώνει τα παιδιά για τα δικαιώματά τους.

• Ενσωμάτωση των παιδιών των προσφύγων και όσων επηρεάζονται από τη μετανάστευση. Να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν ίση προστασία, καθώς και το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με την οικογένειά τους.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.eurochild.org/fileadmin/public/02_Events/2016/Eurochild_Conference/Declaration.pdf 

Ενημερωθείτε για τους ομιλητές, τα workshops και τις συζητήσεις του Συνεδρίου από το hashtag #EurochildConf 

Δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.flickr.com/photos/eurochild_org/sets/72157669659042700/with/28023859792/