Παχυσαρκία

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με παράδοση στη Μεσογειακή Διατροφή με υψηλής ποιότητας τρόφιμα και διατροφικό πολιτισμό, που στη διάρκεια των αιώνων αποτέλεσε παράγοντα ανάπτυξης και προαγωγής της υγείας.

Ωστόσο, στις μέρες μας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα παχυσαρκίας. Η στροφή σε μορφές διατροφής εντελώς διαφορετικές από τις κλασσικές παραδοσιακές σε επίπεδο συστατικών, παρασκευής (μαγειρέματος), κατανάλωσης και η κάθετη μείωση της φυσικής δραστηριότητας τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά υπερβολικού βάρους και παιδικής παχυσαρκίας. Για την ακρίβεια, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ με ποσοστό υπέρβαρων αγοριών που φτάνει στο 44,4% και κοριτσιών στο 37,7%.

Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο καθώς η πρόσβαση σε τροφή δεν γίνεται σε σταθερούς χρόνους και ποσότητες, ενώ η ποιότητα των διατροφικών επιλογών υποβαθμίζεται. Περίοδοι δηλαδή πείνας που ακολουθούνται από περιόδους ύπαρξης τροφής (όχι αναγκαστικά υψηλής διατροφικής αξίας) οδηγούν τα άτομα που είναι ήδη έκθετα στην επισιτιστική ανασφάλεια, στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφής αμφιβόλου ποιότητας.

H ΔΙΑΤΡΟΦΗ διαχειρίζεται το πρόβλημα με τρόπο ουσιαστικό. Εισάγει στα σχολεία, αλλά και στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λευκού γάλακτος, ψωμιού ολικής αλέσεως κ.α.:

  • 92,2% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι το Πρόγραμμα είχε πολύ θετική επιρροή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών
  • 90% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι το Πρόγραμμα είχε πολύ θετική επιρροή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των οικογενειών